DIY: bygg en damm i din trädgård

Mer och mer uppmärksamhet ägnas åt trädgården för att förbättra livskvaliteten. Har du någonsin tänkt på en damm i din trädgård? Detta är en vacker naturlig plats, som verkligen tillför något speciellt till din trädgård. Och när du verkligen behärskar dammen kan du njuta av undervattensvärlden i din egen klara och friska damm. I denna steg-för-steg-plan tar jag dig genom byggandet av din egen damm.

1. Välj det bästa stället för din damm
Precis som i naturen kan en damm vara var som helst. Så det finns faktiskt ingen plats som är olämplig för en damm, men det finns ett antal saker som du kan ta hänsyn till. Detta gör det lättare för dig själv att så småningom hålla dammen ren om det inte finns för många lövträd i omedelbar närhet. Se också till att platsen inte utsätts för för mycket sol för att förhindra algtillväxt.

2. Bestäm vilken typ av damm du vill bygga
Har du bestämt platsen? Ta sedan en närmare titt på designen. Väljer du en elegant modern damm, som också delvis kan ligga ovanför marken? Eller kommer det att bli en form som du också hittar i naturen och som är helt begravd. Fundera också på om du vill behålla fisk eller koi. Har du någonsin tänkt på en spegeldamm? Detta är en grund damm som fungerar som en spegel, vilket får din trädgård att se större ut. Du placerar inte fisk i en sådan damm, men det är mycket viktigt att den hålls ren med ett dammfilter.

3. Börja gräva
Dags att komma till jobbet. Det är bäst att bygga dammen på våren. Dammväxterna som du placerar i den kan sedan vänja sig vid dammen bättre. Rita ut formen på dammen du ska gräva och börja arbeta. Ta dig tid för detta tunga arbete. För fisk och växter i dammen är det önskvärt att göra olika vattennivåer.

4. Täck dammen med dammfoder
Mät storleken på din damm noggrant och täck botten med dammfoder. Det är lämpligt att ta lite för mycket folie, så att du verkligen inte är kort. Det är omöjligt att omedelbart lägga folien tätt, men vattentrycket hjälper dig med det. Efter att dammen har fyllts stramas fodret automatiskt.

5. Fyll din damm!
När du har täckt hela botten med dammfoder kan du börja fylla dammen. Använd kranvatten för detta.

6. Installera dammtekniken
Stående vatten är katastrofalt för kvaliteten på dammvattnet. Genom att installera en dammpump får du vattnet i rörelse. Kombinera pumpen med ett dammfilter och du har omedelbart ett effektivt sätt att rensa din damm. Om du vill göra det ännu roligare vid din damm, välj ett vattenfall, en bäck eller en fontän.

7. Lite tålamod
Innan du verkligen kan njuta av en vacker damm måste du ha tålamod. Dammen måste vara i balans. I början kommer du att märka att vattnet är lite grumligt, men lyckligtvis löser det sig över tiden. Bra bakterier kommer att bemanna din damm i filtret och bottensubstratet och sedan ge extra bra filtrering av dammen. På så sätt kan du snabbt njuta av en vacker klar damm.

Leave a Reply

Your email address will not be published.